Çocuk Alerji ve İmmunolojisi
Çocuk Allerji & İmmünoloji Sorumlu Öğretim Üyesi:
Prof. Dr. Ebru ARIK YILMAZ
Uzman Yan dal Araştırma Görevlileri:
Uzm. Dr. Nuran Özçiftçi Ertuğral
Uzm. Dr. Cebbar Yıldırımçakar
Uzm. Dr. Mustafa Beykan İstanbullu
Çocuk İmmunolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı
Pamukkale Üniversitesi Çocuk Alerji & İmmünoloji Bilim Dalında çocukluk çağında (0-18 yaş) görülmekte olan tüm alerjik ve immünolojik (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıkların tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır.
Çocuklarda astım, alerjik nezle (alerjik rinit/bahar nezlesi/saman nezlesi), besin alerjileri, ilaç alerjileri, arı alerjileri, ürtiker (kurdeşen) çeşitleri, anjiyoödem (dudak, dil, göz kapaklarında bölgesel şişlikler), alerjik egzema (atopik dermatit) ve anafilaksi (ağır alerjik reaksiyon) gibi tüm çocukluk çağı alerjik hastalıklarının tanı, tedavi ve takipleri güncel kılavuzlar eşliğinde yapılmaktadır. Özellikle mevcut tedavilere yanıt vermeyen şiddetli astımı, şiddetli egzeması, kurdeşeni veya besin alerjisi, ev tozu, polen, kedi-köpek, küf alerjisi olan çocuklarda ileri tedavi yöntemleri (mmünoterapi denilen alerjene özgü aşı tedavileri ve biyolojik ilaç tedavileri gibi) kliniğimizde kanıta dayalı tıp çerçevesinde uygulanmaktadır.
Çocuklarda alerjik hastalıkların belirtileri ciltte kaşıntı, kızarık kabarıklıklar, şişlikler, egzema gibi cilt bulguları ile; uzun süren tekrarlayıcı kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste duyulan hırıltı/hışıltı veya sıkışma hissi gibi solunum belirtileri şeklinde; burunda kaşıntı, akıntı, peş peşe hapşırık, burun tıkanıklığı gibi burun belirtileri şeklinde; gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz belirtileri şeklinde veya karın ağrısı, ishal, kusma, kakada kan veya mukus görülmesi gibi sindirim sistemi belirtileri şeklinde olabilir.
Kliniğimizde alerjik hastalıkların yanı sıra, çocuklarda sık veya ciddi enfeksiyonlara neden olan bağışıklık sistemi eksiklikleri ile ilgili hastalıkların (doğuştan bağışıklık kusurları / primer immün yetmezlikler) tanısal testleri, takip ve tedavileri de yapılmaktadır. Bağışıklık eksikliği tanısı alan hastalara gerekli görülmesi durumunda antikor tedavisi damar içi (IVIG) veya cilt altı (SCIG) immünglobulin tedavileri kliniğimizde ayaktan tedavi ünitemizde verilmektedir.
Sunulan Hizmetler:
- Poliklinik hizmetleri
- Yatan hasta hizmetleri
- Günübirlik ayaktan tedavi hizmetleri
- Alerji deri testleri (prik, intradermal ve yama testleri)
- Besin, ilaç ve arı alerjileri ile ilgili tüm alerji testleri
- Besin alerjilerinde Oral İmmünoterapi ve duyarsızlaştırma (Desensitizasyon) Tedavileri
- İlaç alerjilerinde duyarsızlaştırma tedavileri
- Solunum fonksiyon testleri
- Reversibilite testi
- Bronş provokasyon testleri
- Alerjen spesifik immünoterapi (Ev tozu akarı, polen çeşitleri, kedi-köpek alerjileri, küf alerjileri, arı alerjilerinde duyarsızlaştırmayı amaçlayan halk arasında alerji aşısı olarak bilinen tedaviler)
- Kliniğimizde Eğitim Hizmetleri
- Çocuk Alerji ve İmmünoloji yan dal uzmanlık asistan eğitimi
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık asistan eğitimi
- Tıp doktoru eğitimi
- Hasta ve yakınlarının eğitimi
Pazartesi, çarşamba ve perşembe günleri öğle saatlerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Ulusal veya Uluslararası dergilerde yayınlanmış güncel makaleler tartışılmakta, vaka toplantıları ve seminer sunumları gerçekleşmektedir. Salı ve cuma günleri öğle saatlerinde bölüm içi yan dal eğitimi yapılmaktadır. Kliniğimizde tek merkez veya çok merkezli olarak Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilimi ile ilgili çalışmalar yapılmakta ve ulusal/uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.
Poliklinik Hizmeti İşleyişimiz:
Polikliniğimiz Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Poliklinikler Binası (Mavi bina), birinci kat B koridorunda bulunmaktadır. Hafta içi Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri 08.30-12:00 ve 13.30-16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Hastaların muayene olabilmek için aşağıda belirtilen numaralardan veya web sitesinden önceden randevu almaları gerekmektedir. Randevusu bulunan hastalar, verilen randevu tarihinde ve saatinde aynı katta bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sekreterliğinden poliklinik girişlerini yaptırdıktan sonra poliklinik kapı üzerinde veya koridorda bulunan ekrandan randevu saatlerine göre çağrılarak alınmaktadır. Ancak muayene sırasında 1 yaşından küçük bebeklere, engellilere ve bağışıklık kusuru ile tarafımızdan halihazırda takipli hastalarımıza öncelik tanınmaktadır. Şikayetleri acil değerlendirme ve müdahale gerektirecek hastalarımız ise hastanemiz bünyesindeki Çocuk Acil Polikliniğinde değerlendirilmektedir. Buradaki ön değerlendirme sonrasında gerekli görülürse Çocuk Alerji & İmmünoloji Bölümünden konsültasyon istenebilmektedir.
Çocuk Alerji & İmmünoloji Polikliniğinde görülen hastaların sonuçları öğleden sonra 15:00-16:30 arası uzmanlarımız ve sorumlu öğretim üyemiz ile birlikte değerlendirilmektedir. Bu saatler eğitim dönemi içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.
Kliniğimizde solunum fonksiyon testleri genellikle aynı gün yapılabilmektedir. Diğer testler (prik testi ve ter testi) uygunluk olması durumunda aynı gün, test öncesi hazırlık gerektirdiğinde ise randevu doğrultusunda yapılmaktadır.
Kliniğimizde çarşamba günleri alerjen ile immünoterapi (halk arasında alerji aşısı olarak bilinen tedavi), ileri tedavi yöntemleri (omalizumab, mepolizumab, dupilumab gibi) uygulanmakta ve randevulu ilaç ve besin provokasyon (karşılaştırma) testleri yapılmaktadır.
Nasıl Randevu Alabilirim?
Randevular 444 47 47 veya web sitesinden (www.pau.edu.tr/hastane) alınabilmektedir. Çocuk Alerji & İmmünoloji Bölümü, pediatrinin bir üst ihtisas bölümü olup, hastaların öncesinde mutlaka bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimi tarafından görülüp değerlendirilmiş olması gerekmektedir.
Önemli Not: Alerji testleri için en az 1 hafta öncesinden alerji ilaçlarının kesilmesi gerekmektedir.